Wake up, shake up, start up part 2
Wake up, shake up, start up!
Ondernemende jongeren zetten hun schouders onder een duurzame textielsector.
Dinsdag 27 november volgden de leerlingen van de derde graad van het studiegebied mode een tweede workshop. Wij brachten een bezoek aan het sorteercentrum OKAZI in Hasselt.
Uit de eerste workshop hadden we onthouden dat we met zijn allen moeten evolueren van een lineaire naar een circulaire economie. We voegden de daad bij het woord en gingen zelf aan de slag in het sorteercentrum.
De kwaliteitsmedewerker, mijnheer Timmers, schetste eerst de doelstellingen en de werking van een kringloopwinkel. Jaarlijks verwerken ze in het sorteercentrum 250 ton kleding. In Belgiƫ verhuist jaarlijks 5500 ton kleding naar kledingcontainers en kringloop- en tweedehandswinkels.
Ongeveer de helft hiervan verdient een tweede leven. De andere helft wordt opgekocht dooreen textielopkoper. Deze kleding wordt getransporteerd naar Afrika of verwerkt tot lompen voor industrieel gebruik.
Onze eerste opdracht bestond erin om uit een berg kleding de verkoopbare kleding te selecteren.
Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de sorteerder bij het sorteren uitgaat van strenge kwaliteitscriteria. In de aanvangsfase lieten wij ons misleiden door kledingstukken die wij mooi vonden. Bij nadere controle bleek dat deze vaak beschadigd en vuil waren.
Voor een volgende opdracht brachten wij een bezoek aan het flagbagatelier. Het is hier dat we tot het inzicht kwamen dat we al de aangeleerde technieken in het vak mode nodig hebben op het werkterrein.
We maakten met een vlag naar keuze een unieke shoppertas. In dit atelier wordt er uitsluitend gewerkt met gerecycleerd materiaal.
Sedert september 2018 is de vacature van grafisch ontwerper ingevuld door een afgestudeerde student van de kunstschool. Zij staat in voor het ontwerpen van pennenzakken, handtassen, laptoptassen en rugzakken. Met ons diploma op zak kunnen wij ook solliciteren voor een job in het flagbagatelier.
We zijn nu helemaal gebeten door het idee van duurzaam ondernemen en laten dit idee dinsdag 4 december uitgroeien tot een echte onderneming.
Benieuwd naar het eindresultaat? Lees volgende week ons verslag van workshop 3.