Leerling in de kijker: topsport meisjes

Topsport voetbal bestaat 20 jaar en vanaf dag één is de school meegestapt in het project. Dit schooljaar zijn we ook meegestapt in het topsportverhaal voor meisjes van de 1ste graad. Genoeg redenen dus om onze 10 voetbalmeisjes aan het woord te laten.

Topsport voetbal bestaat 20 jaar en vanaf dag één is de school meegestapt in het project. Dit schooljaar zijn we ook meegestapt in het topsportverhaal voor meisjes van de 1ste graad. Genoeg redenen dus om onze (tien!) voetbalmeisjes aan het woord te laten. Anissa Giuga, Noemi Gorga, Anouk Fichera, Kyandra Faut, Diethe Dirkx en Hanne Thijs (2MSe) zijn de voetbalmeisjes van het tweede jaar en Pia Bosmans (1A1.1), Jessie Waltens (1A3.1), Lieke Opdekamp (1A3.1) en Bo Vander Kracht (1OK2) zijn de voetbalmeisjes van het eerste jaar.

Meisjes, wat houdt ‘topsport’ in?

Lieke en Pia: Sport op hoog niveau, veel trainen en goed presteren.

Hoe verkrijg je zo’n topsportstatuut?

Anissa: Tijdens de selectiedagen van de PJO (Provinciale jeugdopleiding) hebben we tegen een aantal jongens een match gespeeld. Als deze dagen goed verlopen, word je in Tubeke uitgenodigd. In Tubeke hebben we dan deelgenomen aan een aantal trainingen. Op basis daarvan verkrijg je eventueel een statuut. Er gaan dus altijd eerst een aantal testmomenten vooraf.


Wat zijn de voordelen van zo’n topsportstatuut?

Diethe: We mogen naast de 4 uur voetbaltraining binnen optie voetbal (samen met de jongens) meer uren voetballen en we krijgen voor bepaalde vakken een vrijstelling. We kunnen ons zo beter ontwikkelen als voetballer. Daarnaast krijgen we op school een warme maaltijd.

Hoeveel uur per week trainen jullie dan extra?

Noemi en Kyandra: Op school trainen wij op dinsdag en donderdag twee uur. Op vrijdag hebben wij twee uur extra voetbal van meneer Sannen. Vanaf het 3de jaar zouden wij 12 uur voetbal krijgen, iets om naar uit te kijken dus.


Hoe zit het dan met de gemiste lessen?

Jessie en Bo: Wij missen bijvakken als muziek of godsdienst. Met de betrokken leerkrachten worden afspraken gemaakt. Mevrouw Lemmens (studiecoördinator topsport) helpt ons hierbij.

Waar voetballen jullie? Hoeveel keer per week trainen jullie?

We trainen allemaal twee of drie keer per week in onze club. Anouk en Hanne krijgen daarbovenop ook een keeperstraining. Pia speelt enkel de matchen in het weekend aangezien ze op internaat zit. Omwille van haar topsportstatuut moet ze de trainingen niet meevolgen.

Lieke en Noemi: Standard.
Anissa, Anouk en Jessie: KRC Genk Ladies.
Pia: Verbroedering Balen.
Bo: Maaseik.
Kyandra: Bregel Sport.
Diethe: Maasland.
Hanne: Sparta Kolmont.

Hoe lukt de combinatie school en studie? Heb je met zo’n druk voetbalschema nog tijd om te werken voor school?

Anissa en Noemi: Door de week hebben we weinig tijd. Op woensdagnamiddag hebben we soms schoolvoetbal, waardoor we de hele namiddag van huis zijn.
In het weekend proberen wij dus al veel schoolwerk te verrichten.
Hanne: Als je thuiskomt, moet je direct beginnen te studeren en goed plannen is een must.

Van 19 tot 21 november gingen jullie op stage. Hoe ziet zo’n trainingsdag eruit?

Noemi en Hanne: De stage ging in Tubeke door en voetbalmeisjes van andere provincies waren ook aanwezig. We trainen er binnen een bepaald thema en spelen er wedstrijdjes 8v8 en 5v5. Daarnaast krijgen we ook preventietraining en vervolgens krijgen wij verzorging en is er een rustmoment voorzien. ’s Avonds keken we naar Duitsland-Nederland en op een ander moment kregen we uitleg van de Health & Performance Coach van de Rode Duivels over hoe we ons lichaam moeten verzorgen.


Zijn er ook vaste studiemomenten voorzien?

Kyandra en Anouk: Anderhalf uur per dag is er een studiemoment voorzien waar we de gemiste lessen kunnen bijwerken. Met de vakleerkrachten en mevrouw Lemmens hebben we op voorhand de nodige afspraken gemaakt.


Moeten jullie op je voeding letten? Zijn er dingen die je niet mag eten/drinken?

Diethe: We mogen alles eten, maar met mate. Zo mogen we wel cola drinken, maar niet te veel en liever alleen in het weekend. Koolhydraten en eiwitten zijn belangrijk voor voetballers.

Krijgen jullie soms reacties van jongens?

Diethe en Anouk: We merken dat we vaak onderschat worden, het zinnetje ‘het zijn maar meisjes..’ horen we wel vaker.


Zijn jullie concurrenten van elkaar? Maken jullie weleens ruzie?

Noemi: Zowel op als naast het veld zijn we de beste vriendinnen.


Wat willen jullie bereiken?

We willen allemaal zo ver mogelijk geraken in het voetbal. Later willen we sowieso iets met sport doen.


Veel succes en bedankt voor het interview meisjes!

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Ontdek onze studierichtingen